Chippen: wat is dat en waarom?

Chippen, wat is dat?

Bij inschrijving van uw hond of kat in onze dierenkliniek wordt gevraagd of uw dier gechipt is, zodat wij het nummer van de chip in onze administratie op kunnen nemen. Als uw dier niet gechipt is, adviseren wij te laten chippen.

Een chip is een transponder die met behulp van een scherpe holle naald onder de huid van het dier wordt geplaatst. De chip heeft ongeveer de grootte van een flinke rijstkorrel.

Barcode sticker waarop het unieke nummer staat dat bij de chip hoort. Dit nummer wordt na plaatsing onder de huid gerergistreerd bij een databank samen met de gegevens van de eigenaar en het dier.
Links: Barcode sticker waarop het unieke nummer staat dat bij de chip hoort. Dit nummer wordt geregistreerd bij een databank samen met de gegevens van de eigenaar en het dier.
Rechts: Het apparaatje waarmee de chip wordt ingebracht. De naald met daarin de chip, is ter bescherming afgedekt met een rood dopje.

Een transponder zendt een boodschap uit (responder), als antwoord op een ontvangen signaal (transmitter). In het geval van een chip is de ‚Äėboodschap‚Äô een uniek nummer dat ontvangen en afgelezen kan worden met een ‚Äėchipreader‚Äô.

Nadat de chip geplaatst is, wordt het nummer gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar en het dier. Een databank registreert deze gegevens.

Wordt uw dier bij Dierenarts De Laak gechipt, dan melden wij de transponder voor u aan bij een geregistreerde databank:

Waarom chippen we nu eigenlijk?

Vermissing
  • ¬† ¬† ¬† ¬† Het komt nogal eens voor dat dieren gaan dwalen als ze onaangelijnd buiten lopen of ontsnappen. Katten zoeken vaak beschutting en voer bij mensen in een tuin. Als de gevonden kat een chip heeft, dan zal de dierenambulance, dierenarts of dierenasiel snel uitvinden wie de eigenaar is.
  • ¬† ¬† ¬† ¬† Helaas komt het regelmatig voor dat we geen chip kunnen vinden. In zo‚Äôn geval moet het dier naar een asiel en riskeert de eigenaar dat het dier niet meer thuis komt.
  • ¬† ¬† ¬† ¬† Het is aan te raden om ook ‚Äėbinnenkatten‚Äô te chippen. Het kan altijd een keer gebeuren dat het dier ontsnapt. Katten die normaal gesproken niet buiten komen hebben eerder de neiging om een lange reis te maken. Het gebeurt bij een binnenkat namelijk sneller dat ze schrikken van bijvoorbeeld het verkeer en daardoor gedesori√ęnteerd raken.
Buitenland

Als u met uw hond of kat  naar het buitenland gaat bent u verplicht het dier te laten chippen.

Verzekering

De meeste huisdierverzekeringen verplichten een chip. Het plaatsen van de chip wordt vaak wel vergoed.

Puppy’s vanaf 1 april 2013 chippen verplicht 

  • ¬† ¬† ¬† ¬† Met ingang van 1 april 2013 is het verplicht om puppy‚Äôs te laten chippen binnen 7 weken na de geboorte. De chip moet ¬†binnen 8 weken na de geboorte geregistreerd worden bij een erkende databank .
  • ¬† ¬† ¬† ¬† Dit is door de overheid ingesteld om zo de illegale hondenhandel en –fokkerij tegen te gaan.
  • ¬† ¬† ¬† ¬† Bij mishandelde¬†of achtergelaten honden is m.b.v. de chip de eigenaar op te sporen.
  • ¬† ¬† ¬† ¬† Ook honden die uit het buitenland¬†worden ge√Įmporteerd moeten binnen 2 weken bij de databank geregistreerd staan, ongeacht de leeftijd van de hond.
  • ¬† ¬† ¬† ¬† Eigenaren van ongechipte honden die ouder zijn dan 7 weken op 1 april 2013, zijn niet verplicht om hun hond alsnog te laten chippen.

 

CHIPACTIES DIERENARTS DE LAAK

Klik op de link voor meer info: Chippen

Als u uw dier laat chippen gelijktijdig met een andere (be)handeling, zoals vaccinatie, castratie of consult, dan krijgt u korting op het plaatsen van de transponder.