De vier meest gestelde vragen en antwoorden over het Coronavirus

Het Coronavirus is tot een internationale gezondheidscrisis verklaard. Het houdt iedereen bezig en daarom hierbij antwoord op de 4 meest gestelde vragen. Voor andere vragen kunt u uiteraard contact met ons opnemen:

  1. Kan ik besmet worden door mijn huisdier?

Er zijn enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het nieuwe Coronavirus. De katten werden ziek, de honden niet. Het RIVM geeft aan dat als een kat wel besmet is maar geen ziekteverschijnselen heeft, is de kat niet besmettelijk. De kans dat een zieke kat met COVID-19 een mens kan besmetten is ook heel klein. En op dit moment veel kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten. Honden kunnen besmet raken met het nieuwe Coronavirus maar zij lijken er niet ziek van te worden. Een hond kan waarschijnlijk het virus niet overbrengen naar een andere hond.  Er zijn geen aanwijzingen dat een hond die besmet is met het nieuwe Coronavirus het aan een mens kan overdragen.

Het is overigens wel verstandig om hygiënisch met dieren om te gaan: laat u niet in het gezicht likken en was regelmatig uw handen met zeep.

  • Kan ik besmet worden door vlees te eten?

Nee, het RIVM gaat er vanuit dat dat niet kan. Coronavirussen blijven niet in leven en kunnen niet vermeerderen in voedsel.

  • Wat gebeurt er met mijn huisdier als ik in quarantaine moet?

Honden, katten en andere huisdieren hoeven niet in quarantaine. Indien u of een huisgenoot van u besmet is met Corona, raden wij u aan om uw kat binnen te houden. Omdat het uitlaten van honden niet toegestaan is, denken wij dat het beter is om de hond ergens te laten logeren.

  • Kan ik nog wel naar Dierenarts De Laak Vathorst gaan de komende weken?

Als u zich niet lekker voelt dan raden wij u aan de afspraak te verzetten. Als dit niet gaat omdat uw dier zorg nodig heeft probeer dan iemand anders te regelen om met uw dier te komen. Als u zich goed voelt kunt u gewoon bij ons langs komen. Wij zorgen er voor dat wij zoals altijd op afspraak werken. Zo voorkomen wij een volle wachtkamer. Verder houden wij ons aan het schoonmaakprotocol, waarbij wij tussen de patiënten door regelmatig ontsmetten. Ook houden wij ten alle tijden anderhalve meter afstand.