Ophef over Nobivac L4 vaccin

Massale sterfte bij honden in Engeland door L4 inenting? Dit is pertinent NIET waar.

  • In jullie 2016 verschenen in de Engelse pers verschillende artikelen dat honden de meest vreselijke dingen van de vaccinatie tegen de Ziekte van Weil zouden krijgen.
  • Speciaal het vaccin Nobivac L4 was het onderwerp van deze media.

De reactie van de WSAVA (World Small Animal Veterinary Association)

WSAVA quote: “This statement is blatantly untrue. The WSAVA would never ‘urge owners’ and would never make recommendations about individual named commercial products.”

WSAVA citaat vertaling: “Deze verklaring is flagrant onjuist. De WSAVA zou nooit een oproep naar eigenaren en aanbevelingen over individuele commerciële producten doen.”

De reactie van de BVA (Britisch Veterinary Association)

BVA quote: “We are very concerned that the recent articles about the L4 vaccine risks scaremongering dog owners into making blanket decisions and avoiding vaccinations for their dog.”

BVA citaat vertaling: “Wij zijn zeer bezorgd dat de recente artikelen over het L4 vaccin de risico’s voor paniekzaaierij bij eigenaren vergroten in de besluitvorming en het vermijden van vaccinaties voor hun hond.”

Wat is wél waar over bijwerkingen bij vaccineren?

  • Dierenarts De Laak gebruikt het Nobivac L4 vaccin al enkele jaren naar volle tevredenheid. Tot op heden heeft geen enkele hond ernstige bijwerkingen gehad.
  • De kans op bijwerkingen is erg klein. In een onderzoek bij 1,2 miljoen honden bleek dat 0,38% van deze dieren last had van bijwerkingen van een vaccinatie. 99.62% van de honden had in dit onderzoek geen (noemenswaardige) bijwerking.
  • De meest voorkomende ongewenste reacties zijn een bult op de plek van de vaccinatie en een allergische reactie. In het ergste geval kan een hond overlijden aan de bijwerkingen (3 honden = 0,00025%).
  • Kijk hier voor 10 misvattingen over enten.
Nobivac L4 is een veilig vaccin.
De kans op bijwerkingen bij vaccinaties is klein.

Klik op deze link voor de bijsluiter van de Nobivac L4 vaccinatie.